TUS motivasyonu ve çalışma ergonomisi

TUS %60 BİLGİ %20 YORUMLAMA % 20 MOTİVASYONUNUZU ölçen bir sınavdır!
TUS Motivasyonunuz sizin çalışma ergonominiz ile eş orantılıdır. Günlük çalışma saatleriniz, çalışma koşullarınız mutlaka planlı olmalı, ders çalışmaya başladığınızda bir süre sonra sadece kitaba bakıyorsanız ve faydalı çalışamadığınızı düşünüyorsanız,  çalıma ortamınızı değiştirmek size motivasyonunuzu yitirmemeniz için farklı bir kapı açabilir, sıkıldıkça mutlaka değiştirin. Birkaç gün çalışma salonlarında, birkaç gün odanızda, birkaç gün kütüphanelerde çalışmayı deneyin etrafınızdaki insanlarında çalışması sizi yarıştan kopmamanızı ve daha çok kamçılayıcı algı ve dikkatinizi yüksek tutacak, faktör olacaktır.

Sempatik sisteminizi aktive edin. Zengin proteinli besinler, çok az soğuk hava, biraz stres ve heyecan sempatik sitemi uyarır. Beslenmenize önemseyin ,  hafif serin ve çok rahat olmayan oturma düzeneğini ile ders çalışma ders esnasında uykunuzun gelmesini önleyecek, okuduğunuza karşı heyecan duyma performansınızı mutlaka artıracaktır.

Kendi seviyenizi tespit ediniz. Bunu birkaç şekilde yapabilirsiniz. birkaç deneme veya  TUS sınav sorularını çıktı alıp kendinizi deneyebilirsiniz. Çözemediğiniz soruların açıklamasını varsa mutlaka, okuyun. Açıklamayı okuduğunuzda, demek cevabı buydu. Ben bunu aslında bunu biliyordum. Hatırlayamadım, neden anımsayamadım? Diyorsanız bu soru eksiğinizin olduğu anlamına gelir. TUS ’da bu soruları da mı soruyorlar? Gibi cümleler kuruyor iseniz,  bu da genellikle konu eksiğiniz olduğunu anlamına gelir.

Bir günde bir branşı tamamı ile bitiremezsiniz. Bu kendinizi kandırmaktan başka bir şey değildir. Her branş da nasıl çalışacağınızı belirlemelisiniz Anatomi, Farmakoloji ezber bilgi gerektiren Biyokimya, Mikrobiyoloji mekanizma dersleridir. Temel bilimleri mutlaka ama mutlaka önemseyin. Bir haftada son 15 yılın TUS sorularını çözemezsiniz. Eğer bunu denerseniz yaptığınız sadece kitaba bakmak olacaktır. Günde 10-14 saat çalışmak sağlıklı bir çalışma şekli değildir 6-7 saat sağlıklı çalışma algı ve dikkatiniz için daha sağlıklı olacaktır geceleri geç saate kadar çalışmaktansa erken yatıp sabah erken kalkıp çalışmanız daha faydalı olacaktır, her 50 dakikada mutlaka ara vermeyi asla unutmayın.

Çalıştığınız branşta konulara hakim olunuz 5-6 TUS sınav sorularını inceleyip her branşın içindeki konulara göre soru dağılımını çıkarmaya çalışınız. Branş içinde dominant olan konulara daha dikkatli çalışınız. Bu şekilde direk hedefe giden bir çalışma planlaması yapmış olursunuz TUS fakültedeki gibi 1-2 ay çalışıp tek branştan girilen bir sınav değildir 11 branşı binlerce sayfa notu bir o kadar güncel bilgiyi 5 saatte sınayan bir sınavdır.

Örneğin:

*TEMEL CERRAHİ: 10-11 SORU

*GİS KANAMA: 2-3 SORU

*TİROİD HASTALIKLARI: 1

*PARATİROİD HASTALIKLAR: 1

*MİDE HASTALIKLARI: 2-3 SORU

*PANKREAS HASTALIKLARI: 1

*TRANSPLANTASYOM: 0-1 SORU

*KOLON VE ANOREKTAL BÖL. HAST. : 3-4 SORU

*MEME HASTALIKLARI: 3-4 SORU

Sınav yaklaştıkça içten içe sesli konuşmalarınız da artar. Yetişmeyecek, daha şu kadar ders var soru çözmedim TUS sorularına bakamadım, diğer sınava kaldık gibi… Her zaman söylediğimiz gibi TUS kısa süreli bir hafıza sınavıdır arkadaşlar 11 branşı sınavdan 1 ay önce bitirmenizi zaten beklemek zaten yanlış olur amaç, planlı programlı nokta atış çalışma taktikleri ile sınav tarihi ve saatine kadar bitirip 6 aylık çektiğiniz sıkıntıların size uzmanlık ile ödüllendirileceğiniz bir sonuca ulaşmak.

Sınavdan önceki son 15-20 günlük süreç çok çok önemlidir çünkü 3-4 ay önceki çalıştığınız branşları geçmiş hafızadan yakın hafızaya çekmeniz gerekmektedir çünkü beyinin yakın hafızadaki olayları bilgileri anımsaması daha kolaydır. İki üç ay önce çalıştığınız klinik yada temel branşın üzerinden birkaç branş daha çalıştınız ve üzerinden günlük hayatınızda bir sürü olay geçti bunları branşları tekrar anımsamanız en baştaki gibi zor olmayacaktır çünkü biliyorsunuz çalıştınız,  buradaki en önemli nokta şu son 10-15 gün her branşa eşit zaman ayırıp düzenli tekrar yapıp sınav tarihinden önceki günlerde bitirip geriye sınav günü ve saatini beklemek kalıyor.

Sınav öncesi akşam uyuyamama problemini aşmak için; bir önceki gün geç yatıp sınav öncesi günün gündüzünü hiç kestirmeden geçirin. Dinlenmiş bir beyin; size sınavda çok daha fazla katkı sağlayacaktır.

Kendinize güvenin özgüveninizi yüksek tutun. Başarı ‘Olur mu acaba?’ diyenlerden çok ‘Neden olmasın?’ diyenlerindir. TUS biraz taktik olduğu kadar aynı zamanda psikolojik bir savaştır. Psikolojik savaşın temel şartı asla vazgeçmemektir.

Leave A Reply

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Söhbətə Başlayın
1
Sualınız var ?
Salam, indi rezidentura kursuna online olaraq qoşula bilərsiniz.