TUS’a hazırlanırken detaylar arasında kaybolmak

TUS’a hazırlanırken yapılan bazı doğru bilinen yanlışlar! Detaylar arasında kaybolmak… Tam anlamı ile bir iki tekrar yapmadan detay çalışmak TUS hazırlıkta için “en yaygın yanlış” çalışma sorunlarından biridir. Tus hazırlıkta normal bir tekrar yapmadan aşırı detayda boğulmak ve detay odaklı çalışmak, TUS’un amacının ve mantığının dışında çalışmaktır. Bu tarz çalışma durumunda, adaylar çok çalışmasına rağmen, netlerini artırması mümkün değildir. Bir branşta kendi içinde ki soru dağılımında (zorluk-kolaylık) zor soruları yapabilir ama kolay soruları yapamaz. Zor soruları yapıp kolay soruları kaçırmasının açıkça nedenlerinden biriside kolay soru içinde soru aramasıdır. -Bunu sormuş olamazlar… -Bu kadar kolay soruda mutlaka içinde yanıltıcı bir yer vardır…gibi düşünceler ile sınav içinde zamanı etkili kullanmakta da sorun yaşamaktadırlar. Detaylar arasına kaybolup, bilgiyi soruda kullanma performansı düşer. Konuyu en ince ayrıntısına kadar anlatabilir ama soruda kullanmada sorun yaşar. Bu sebep ile, önce herkesin kolaylıkla bilebileceği bilgilere hakim olmak gerekir. Çünkü TUS sınavında ayrıntı da sınır koymak mümkün değildir. Uzun zamandır TUS çalışıp da kazanamayan kişilerin böyle yanlış bir teknikle çalıştığına ve emeklerinin karşılığını alamadığına birçok kez şahit oldum. Bu kişilerin en önemli sorunu, “kendilerini TUS’a uydurmak yerine, TUS’u kendilerine uydurmaya çalışma çabasıdır.” Bu tarz çalışma şekli hiçbir zaman sonuçlanmayacak bir çabadan öte gitmez. Peki ne zaman detaylı çalışmak gerekir? TUS’ da derece yapan temel ve klinik puan türlerinde ilk üç içine girmiş arkadaşlarımızın bile yapamadığı 20-25 soru bulunmaktadır. En son yapılan 2015 Eylül TUS birincisi bile 219,5 net yapmıştır. Çok zor sorular için ayrıntı çalışmayı ancak belli bir net geldikten hedeflemek daha doğru ve sağlıklı olacaktır. “Çünkü TUS’ta doğru çalışma şekli kademeli çalışma şeklidir.” Örneğin; 22 soruluk temel bilimler branşlarının her birinde kendi için de 6-8 soru kolay 4-5 soru biraz zor 4-5 soru zor geri kalan 3-4 soruda çok zordur. Kolaydan zora yapılabilirlik arttıkça detaylı ve zor sorulara yönelmek daha faydalı olur. Bu tarz, kademeli çalışma, sizin zaman ve enerji kaybetmenizi önler. Deneme sınavlarında 170-185 net aralığına geldiğinizde çalışmalarınızı biraz daha detaylandırabilir, soru çözümlerinizi aksatmadan biraz daha detaylı çalışmaya yönelebilirsiniz. Əgər siz də adınızı ilbəil artan uğur siyahımızda görmək istəyirsinizsə Hippokrat rezidentura kursu proqramına müraciət edə bilərsiniz . Hippokrat rezidentura hazırlığı kursu haqqında məlumat üçün buradan keçid edə bilərsiniz .

TUS’a hazırlanırken yapılan bazı doğru bilinen yanlışlar! Detaylar arasında kaybolmak… Tam anlamı ile bir iki tekrar yapmadan detay çalışmak TUS hazırlıkta için “en yaygın yanlış” çalışma sorunlarından biridir. Tus hazırlıkta normal bir tekrar yapmadan aşırı detayda boğulmak ve detay odaklı çalışmak, TUS’un amacının ve mantığının dışında çalışmaktır. Bu tarz çalışma durumunda, adaylar çok çalışmasına rağmen, netlerini artırması mümkün değildir. Bir branşta kendi içinde ki soru dağılımında (zorluk-kolaylık) zor soruları yapabilir ama kolay soruları yapamaz. Zor soruları yapıp kolay soruları kaçırmasının açıkça nedenlerinden biriside kolay soru içinde soru aramasıdır. -Bunu sormuş olamazlar… -Bu kadar kolay soruda mutlaka içinde yanıltıcı bir yer vardır…gibi düşünceler ile sınav içinde zamanı etkili kullanmakta da sorun yaşamaktadırlar. Detaylar arasına kaybolup, bilgiyi soruda kullanma performansı düşer. Konuyu en ince ayrıntısına kadar anlatabilir ama soruda kullanmada sorun yaşar. Bu sebep ile, önce herkesin kolaylıkla bilebileceği bilgilere hakim olmak gerekir. Çünkü TUS sınavında ayrıntı da sınır koymak mümkün değildir. Uzun zamandır TUS çalışıp da kazanamayan kişilerin böyle yanlış bir teknikle çalıştığına ve emeklerinin karşılığını alamadığına birçok kez şahit oldum.

Bu kişilerin en önemli sorunu, “kendilerini TUS’a uydurmak yerine, TUS’u kendilerine uydurmaya çalışma çabasıdır.”

Bu tarz çalışma şekli hiçbir zaman sonuçlanmayacak bir çabadan öte gitmez. Peki ne zaman detaylı çalışmak gerekir? TUS’ da derece yapan temel ve klinik puan türlerinde ilk üç içine girmiş arkadaşlarımızın bile yapamadığı 20-25 soru bulunmaktadır. En son yapılan 2015 Eylül TUS birincisi bile 219,5 net yapmıştır. Çok zor sorular için ayrıntı çalışmayı ancak belli bir net geldikten hedeflemek daha doğru ve sağlıklı olacaktır. “Çünkü TUS’ta doğru çalışma şekli kademeli çalışma şeklidir.” Örneğin; 22 soruluk temel bilimler branşlarının her birinde kendi için de 6-8 soru kolay 4-5 soru biraz zor 4-5 soru zor geri kalan 3-4 soruda çok zordur. Kolaydan zora yapılabilirlik arttıkça detaylı ve zor sorulara yönelmek daha faydalı olur. Bu tarz, kademeli çalışma, sizin zaman ve enerji kaybetmenizi önler. Deneme sınavlarında 170-185 net aralığına geldiğinizde çalışmalarınızı biraz daha detaylandırabilir, soru çözümlerinizi aksatmadan biraz daha detaylı çalışmaya yönelebilirsiniz.

 

 

Əgər siz də adınızı ilbəil artan uğur siyahımızda görmək istəyirsinizsə Hippokrat rezidentura kursu proqramına müraciət edə bilərsiniz . Hippokrat rezidentura hazırlığı kursu haqqında məlumat üçün buradan keçid edə bilərsiniz .

Leave A Reply

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Söhbətə Başlayın
1
Sualınız var ?
Salam, indi rezidentura kursuna online olaraq qoşula bilərsiniz.